Košarica je prazna.

Izdelki Biflora 4 Pets za male živali

Visoko kakovostni izdelki za nego, zaščito, regeneracijo in lajšanje težav domačih živali. Vsi izdelki naravne kozmetike so ročno pripravljeni, na podlagi tradicionalnih receptur in znanstvenih dognanj, iz skrbno izbranih naravnih sestavin ter izvlečkov zdravilnih zelišč.

Povežite se z nami

Alergije pri psih

Alergije pri psih so zelo pogoste, celo vedno bolj. Čeprav ne moremo točno utemeljiti, zakaj so le-te tudi pri naših ljubljenčkih vedno bolj pogoste, pa se kot glavna vzroka pripisujeta neustrezna prehrana in življenjski slog.

Se vaš kuža praska, ima rdečo kožo ali pa se konstantno liže po določenem predelu ne glede na to, da lepo skrbite za njegovo osnovno nego? Ste pomislili, da ima vaš pes alergijo?

alergije pri psih, alergičen kuža

Če je temu tako, potem ste verjetno že ugotovili, da alergije pri psih niso tako preproste, kot bi si morda želeli. Za začetek pa je dobro vedeti, da je več vrst alergij katere lahko vašemu psu povzročajo nelagodje.

Simptomi alergij pri psih

Simptomi alergij pri psih se lahko razlikujejo glede na vzrok. Vendar je na začetku predvsem pomembno, da jih prepoznamo in temu primerno tudi ukrepamo.

Najbolj značilni in pogosti znaki, da ima naš pes alergijo, pa so:

  • Srbečica (srbeča koža)
  • Koprivnica (izpuščaji)
  • Otekanje obraza, ušes, ustnic ali vek
  • Rdeča, vneta koža
  • Driska
  • Bruhanje
  • Kihanje
  • Srbeča ušesa
  • Kronična okužba ušes
  • Srbeče, 'prehlajene' oči
  • Stalno lizanje

Seveda, pa se moramo zavedati, da so te simptomi lahko prav tako znaki drugih težav. Ravno zaradi tega pa je najboljše, da se o znakih pogovorite z veterinarjem, kateri vam bo pomagal določiti natančno diagnozo, saj boste tako lažje pomagali svojemu ljubljenčku do boljšega počutja.

simptomi alergij pri psih, srbečica, znaki alergij

V prvi vrsti je torej seveda najbolj pomembno odkritje težave, ki povzroča določene simptome. Samo tako boste lahko zdravili bolezen in ne le njene znake.

Ker pa se je potrebno zavedati, da se je določenim alergenom v celoti zelo težko izogniti in ker se določena bolezenska stanja odpravljajo dlje časa, pa je seveda potrebno poskrbeti tudi za lajšanje nastalih simptomov in težav.

Vrste alergij pri psih

Alergije so preobčutljiva reakcija imunskega sistema na določeno snov (alergen), zaradi česar seveda lahko trpimo prav tako ljudje, kot pa tudi naši hišni ljubljenčki.

Pri psih obstaja kar nekaj različnih vrst alergij. Kožne alergije, alergije na hrano in okoljski alergeni predstavljajo izzive za pse in njihove lastnike, kar pa nam lahko povzroči še dodatne preglavice pri odkrivanju in preprečevanju alergij pa je to, da se lahko simptomi vseh teh različnih vrst alergij prekrivajo.

Kožne alergije

Kožne alergije, imenovane alergijski dermatitis, so najpogostejša vrsta alergijskih reakcij pri psih. Obstajajo trije glavni vzroki za kožne alergije pri psih:

    1. Alergijski dermatitis na bolhe je alergična reakcija na bolšji ugriz. Nekateri psi so alergični na bolšjo slino in zaradi tega prizadete pse močno srbi, zlasti na dnu repa, njihova koža pa lahko postane rdeča, vneta in nastanejo lahko tudi kraste.

      alergija na bolšji ugriz pri psih
    2. Alergije na hrano pa se lahko prav tako kažejo tudi na koži. Najpogostejši težavni predeli  pri psih z alergijami na hrano so srbeča ali rdečkasta ušesa in tace, kar  pa lahko spremljajo tudi težave s prebavili.

    3. Okoljski alergeni kot naprimer prah, trava, cvetni prah in plesen, lahko povzročijo atopične alergijske reakcije oziroma kontaktno alergijo (atopijski dermatitis). V večini primerov so te alergije sezonske, zato lahko psa srbi le v določenih letnih časih. Kot pri alergijah na hrano so tudi najpogosteje prizadete tace in ušesa (lahko pa tudi 'zapestja', 'gležnji', gobček, pazduhe, okrog oči in med prsti).

      alergija na travo pri psih

    Vse kožne alergije predstavljajo tveganje za sekundarno okužbo. Ko se vaš pes praska, grize in liže po koži, nastaja tveganje, da se koža odpre in posledično lahko pride do bakterijske okužbe.

    Pomembno je, da pri simptomih kot so srbeča koža, izpuščaji, rdeča, vneta koža, ipd. čim hitreje ukrepamo in s tem preprečimo nastanek dodatnih težav.

    Pri tem moramo biti zelo pozorni, saj lahko z nanosom napačne kreme/mazila na razdraženo in občutljivo kožo, stanje le še poslabšamo.

    Z mislijo, na tovrstne težave, smo za vašega ljubljenčka ustvarili Naravno Mazilo Celilček, s katerim boste poskrbeli za njegovo hitro olajšanje in celjenje ranic, rdečice, srbeče kože, raznih vnetji, izpuščajev...

    alergije pri psih, pomoč pri alergijah, lajšanje alergijskih simptomov, rdečica, srbeča koža

    V kolikor, pa je vaš pes, zelo hud alergik in ne prenaša niti čebeljega voska ter propolisa pa vam priporočamo, da posežete po Naravnem Olju Celilček +, ki ne vsebuje nikakršnih alergenov.

    Alergija na hrano pri psih

    Alergije na hrano povzročijo takojšen imunski odziv, ki pripelje do različnih težav in simptomov, ki pa so različna kožna stanja (koprivnica, otekanje obraza, srbenje), težave s prebavili (bruhanje in / ali driska) ali pa kar kombinacija obeh. V nekaterih redkih primerih pa se lahko pojavi tudi huda reakcija, ki povzroči anafilaksijo (zaprtje dihalnih poti) - podobno kot pri hudi alergiji na arašide pri ljudeh.

    alergija na pasjo hrano

    Veliko ljudi, ko reče, da ima njihov pes alergijo na hrano, v resnici misli, da ima njihov pes občutljivost na hrano, znano tudi kot intoleranca na hrano. Intoleranca na hrano v nasprotju z alergijami ne vključuje imunskega odziva in je postopna reakcija na škodljivo sestavino v hrani vašega psa (na primer na govedino, piščanca, jajca, koruzo, pšenico, sojo ali mleko), torej se razvija dlje časa, zaradi dolgotrajne izpostavljenosti določenemu alergenu.

    Akutne alergijske reakcije

    Morda najbolj zaskrbljujoča od vseh vrst alergij pri psih je akutna (hitro razvijajoča) alergijska reakcija. Povzročitelji teh reakcij pa so pri psih večinoma piki čebel, os, sršenov ali pa reakcija na cepivo.

    Otekanje obraza, grla, ustnic, vek ali ušesnih ušes je lahko zelo resno, saj lahko psi, tako kot ljudje, padejo v anafilaktični šok (prenehanje dihanja zaradi zaprtja dihalnih poti), če imajo hudo reakcijo na določen alergen. Če se ne ukrepa dovolj hitro, je to lahko tudi usodno.

    celilček alergije pri psih

    Ali ima moj pes alergijo?

    Če si postavljate to vprašanje in če ima vaš pes katerega od zgoraj naštetih znakov, je po vsej verjetnosti pravi čas za obisk veterinarja.

    Prvo, za kar se lahko odloči vaš veterinar, je izključiti katero koli drugo bolezen, ki bi lahko povzročila simptome, ki jih ima vaš pes. Če pa veterinar meni, da je verjeten vzrok simptomov alergija, lahko predlaga alergijski test in s tem poizkuša ugotovi kateri alergen povzroča reakcijo.

    veterinarski pregled za alergije, alergijski test za pse

    Če je sum na alergije na hrano se le-ta pogosto diagnosticira z izločilno dieto.

    Alergijski dermatitis na bolhe pa je običajno najlažje prepoznati, saj je potreben le pregled psa, da ugotovimo ali ima bolhe in če jih ima in se uporabi izdelek proti bolham. Ko se jih znebimo pa opazujemo ali je to rešilo težave.

    Zdravljenje alergij pri psih

    Najboljši način za zdravljenje alergije je zmanjšanje izpostavljenosti alergenu. To je zelo težko, če alergena ne poznamo.

    Glede zdravljenja pa je zelo odvisno od vrste alergije vašega psa. Na primer, najboljši način za zdravljenje dermatitisa z alergijami na bolhe je ubiti bolhe, medtem ko je najboljši način za zdravljenje alergije na hrano ali intolerance na hrano sprememba prehrane.

    Najbolj pomembno pri zdravljenju alergij pa je, da odkrijemo vzrok za nastanek le teh in da ne zdravimo le znakov bolezni. Seveda pa je ob enem tudi zelo pomembno, da znamo svojemu ljubljenčku pomagati tudi pri lajšanju alergijskih reakcij, saj se je velikokrat določenemu alergenu izredno težko izogniti.

    Dodaj komentar

    Upoštevaj, da bo komentar objavljen po pregledu in odobritvi.