Košarica je prazna.

Izdelki Biflora 4 Pets za male živali

Visoko kakovostni izdelki za nego, zaščito, regeneracijo in lajšanje težav domačih živali. Vsi izdelki naravne kozmetike so ročno pripravljeni, na podlagi tradicionalnih receptur in znanstvenih dognanj, iz skrbno izbranih naravnih sestavin ter izvlečkov zdravilnih zelišč.

Povežite se z nami

Pes je iztrebke: razlogi in rešitve

Od vseh ne preveč prijetnih navad, ki jih imajo naši psi – kot so na primer pitje vode iz straniščne školjke, valjanje v blatu, lizanje zadnjice ipd. - je sigurno najbolj neprijetno če vidimo, da si je naš pes ''za malico'' privoščil iztrebek.

Ta navada pa ima celo svoje znanstveno ime. Torej to, da pes je iztrebke imenujemo koprofagija.

Glede na to, da so psi naši družinski člani in da nas velikokrat poližejo tudi po obrazu, je ta navada sigurno moteča in zelo neprijetna.

pes je družinski član

Vendar, ne skrbite. Za vsako težavo, se lahko najde rešitev. In če se slučajno sprašujete, ali samo vaš pes to počne, ne skrbite. Veliko psov, mačkov in tudi drugih živali ima to navado zaradi nagona ali pa vedenjskih in zdravstvenih razlogov.

V kolikor želite svojega ljubljenčka tega odvaditi, pa je najbolj pomembno to, da poiščete vzrok in posledično tudi temu primerno rešitev.

Za vas smo pripravili vse kar morate vedeti, če vas pes je kakce. Od 10 vzrokov zakaj psi to počnejo, do 6 načinov, kako lahko vi odvadite svojega ljubljenčka od tovrstnega početja.

Kdaj je uživanje iztrebkov običajno?

Za nekatere živalske vrste, na primer zajce, je uživanje iztrebkov povsem običajen način pridobivanja ključnih hranil. Če kuncem to preprečite, se bodo sčasoma pojavile zdravstvene težave, mladički, pa se ne bodo dobro razvijali.

Na srečo se psom ni treba hraniti na ta način. Je pa tovrstno vedenje normalno in naravno v nekaterih življenjskih obdobjih psa.

Na primer za psičke je običajno, da jedo iztrebke svojih mladičev v prvih treh tednih laktacije, saj s tem mladičke zaščitijo in ohranjajo čisto okolje. Prav tako pa je tudi za mladičke običajno da jedo svoje lastne iztrebke (avtokoprofagija). V večini primerov pa to vedenje pri mladičkih izzveni do devetega meseca.

Uživanje lastnih kakcev je neškodljivo, uživanje kakcev drugih živali pa lahko povzroči zdravstvene težave, če je blato vsebuje parazite, viruse ali toksine.

Dejstva o psih, ki jedo iztrebke

Ko se pri mladičih pojavi koprofagija, se to na splošno šteje za del procesa raziskovanja sveta okoli njih. Večina mladičkov bo z vohanjem zadovoljna, nekateri pa bodo želeli dati vse v usta in poizkusiti.

Zanimivo je, da psi redko jedo mehko, slabo oblikovano blato ali drisko. Zdi se, da jih najbolj privlači trdo blato, zlasti zamrznjeni kakci.

pes je iztrebke

Za vas pa imamo tudi nekaj zanimivih dejstev iz študije o psih, ki jedo kakce:

  • Koprofagija je pogostejša v gospodinjstvih z več psi.
    V domovih z enim psom je to navado imelo 20% psov, v domovih s tremi psi pa je ta procent narastel na 33%.
  • Pes, ki jé iztrebke je enako učljiv kot tisti, ki jih ne.
  • Psičke pogosteje jedo iztrebke.
  • 92% psov, ki jé iztrebke, želi sveže iztrebke, stare le 1-2 dni.
  • 85% psov, ki jé iztrebke, ne bi jedli lastnih iztrebkov, le iztrebke drugih psov.
  • Požrešni psi, na primer tisti, ki kradejo hrano iz miz so nagnjeni h koprofagiji.

Zakaj pes je iztrebke?

Pes običajno je iztrebke iz razlogov, kot so nagon, lakota, stres ali bolezen.

Če vaš pes uživa svoje ali pa iztrebke drugih psov je pomembno, da ugotovite kaj povzroča tovrstno vedenje, saj boste le tako lahko svojemu ljubljenčku učinkovito pomagali pri odpravljanju te navade.

1. Nagon

Psičke nagonsko ližejo svoje mladiče, kar pa vključuje tudi zaužitje njihovih iztrebkov. To je normalno vedenje mater, saj s tem ohranjajo mladiče in njihovo okolje čisto.

psičke in mladički jedo iztrebke nagonsko

Številni mladički pa v mladosti prav tako jedo iztrebke. Običajno, to vedenje v devetih mesecih izzveni, pri nekaterih pa se nadaljuje tudi v zrelejše obdobje.

Nekatere pse pa pritegnejo tudi iztrebki drugih živali, predvsem mačk. Če imate doma mačko, boste oziroma ste že morda opazili, da se vaš pes rad zadržuje okoli škatle z mačjimi iztrebki. In če se, bodite pozorni in redno čistite mačji pesek, da si vaš pes ne bo privoščil ''priboljška''.

2. Lakota in obsedenost s hrano

Pes, ki trpi zaradi lakote ali podhranjenosti, lahko poje vse, kar najde. So pa tudi nekateri psi, ki so konstantno lačni, pa čeprav so dobro nahranjeni (to je lahko znak določenih bolezni ali preprosto osebnost psa). Določeni psi so popolnoma obsedeni s hrano in zaradi tega zaužijejo vse kar najdejo in jim je všeč.

Žal se zdi, da je mnogim psom dejansko všeč okus iztrebkov (zlasti mačjih). Nekateri verjamejo, da psi jedo iztrebke, kadar jim v njihovi prehrani nekaj manjka, vendar večina veterinarjev pravi, da to dejansko ni vzrok za koprofagijo.

3. Tesnoba, strah in stres

Možni viri tesnobe, ki lahko povzročijo to, da pes je iztrebke, vključujejo:

  • Splošna tesnoba
  • Skrb psa, da bi bil zaprt in sam
  • Ločitvena tesnoba – ko vas dlje časa ni
  • Nenadno pomanjkanje aktivnosti

naravna pomoč pri strahu, tesnobi in stresu, sivkino pršilo za psa

Pes v strahu ali pod velikim stresom lahko poje svoje iztrebke. V nekaterih primerih je to kot nekakšen samo-pomirjujoč mehanizem.

Če pa ste psa kaznovali zaradi tega na primer kje se je pokakal ali pa nekega drugega dejanja v zvezi z blatom, lahko kazen poveže s prisotnostjo iztrebkov in zaradi tega v strahu pred kaznijo iztrebke poje, da zabriše za seboj ''dokaze''.

Preberite si tudi: 15 načinov, da bo vaš pes bolj srečen

4. Bolezen

Nekatere bolezni lahko povzročijo, da pes je iztrebke.

Bolezni, kot so diabetes in težave s ščitnico, lahko povzročijo, da je vaš pes lačen čeprav dejansko ni.

Znano pa je tudi, da nekateri psi z demenco in drugimi možganskimi boleznimi začnejo jesti blato, kot posledica zmede in dezorientacije, ki jo povzroča bolezen.

V kolikor se je tovrstno vedenje pojavilo nenadno, je priporočljiv obisk veterinarja.

5. Želi pritegniti vašo pozornost

Nekateri psi so lahko že v mladosti začeli jesti iztrebke, ker se jim je zdelo, da gre za igro. Na primer, nekateri mladički raziskujejo tako, da z usti zgrabijo iztrebke. In v kolikor bi svojega ljubljenčka že kot mladička ujeli pri tovrstnem početju bi verjetno stekli proti njemu in zavpili na primer "spusti".

Ko se to zgodi, se nekateri mladički lahko prestrašijo in pustijo kakce in se jih nikoli več ne dotaknejo. Drugi mladički pa si lahko kričanje razlagajo kot navdušeno povabilo k igri.

pes želi pritegniti vašo pozornost

No in če je vaš pes razumel vaše opozorilo na malce napačen način, bo v premeru če bo želel vašo pozornost zagrabil iztrebek in jo po vsej verjetnosti s tem tudi dobil.

To vedenje se nato lahko prenese in ko vaš pes postane odrasel je to kot naučeno vedenje, ki jim pritegne pozornost.

Torej, če vidite, da vaš pes je iztrebke, ne pretiravajte z reakcijo vendar raje poizkusite preobrniti pozornost.

6. Pomanjkanje vitaminov

Ena izmed teorij je tudi, da psi, ki jedo kakce, poskušajo odpraviti pomanjkanje encimov ali vitaminov.

7. Paraziti

Tudi črevesni paraziti potrebujejo hrano. Če ima vaš pes notranje zajedavce, njegovo telo dobi manj hranil in je posledično bolj lačen. Zaradi pomankanja, se lahko loti iztrebkov.

8. Bojijo se, da bodo kaznovani

V kolikor se je kdaj vaš ljubljenček podelal na neprimernem mestu (npr. v hiši), vi pa ste ga kaznovali, lahko v nadaljnje zaradi strahu pred kaznijo poje iztrebek in skrije ''dokaz''.

9. Dolgčas

Če je vaš pes cel dan sam doma in nima kaj dosti za početi, bo že nekaj našel.

V kolikor ima v svojem dosegu kakšen iztrebek, je to lahko zanj super način za zabavo in potešitev lakote.

pes je iztrebke zaradi dolgčasa

10. Iztrebek jim je dobrega okusa

Nekateri psi jedo svoje ali pa iztrebke drugih živali, ker so jim dobri.

Pes je iztrebke: Kako lahko to preprečimo?

Sedaj, ko ste morda ugotovili zakaj vaš pes je iztrebke pa si preberite še, kako lahko tovrstno vedenje preprečite. V kolikor pa predvidevate, da gre za zdravstvene težave, ne odlašajte z obiskom veterinarja.

    • Sprehajajte psa na povodcu – s tem boste lažje nadzorovali in hitro ukrepali v kolikor bi se vaš pes želel lotiti iztrebka.
    • Vedno poberite iztrebek za svojim psom. Če vaš pes rad je iztrebke, ne pozabite sproti pobirati iztrebke tudi na svoji zelenici - v kolikor imate psa spuščenega zunaj ali pa ga ven spuščate na potrebo. Ko ga spustite na potrebo, ga opazujte in po tem ko opravi ga hitro zamotite in poberite iztrebek.
    • Naučite svojega psa ukaz "pusti".
    • Pogovorite se s svojim veterinarjem o zamenjavi pasje hrane ali poskusite z uravnoteženo prehrano. Zagotovite, da vaš pes prejema vsa potrebna hranila.
    • Izogibajte se kaznovanju - kaznovanje lahko kratkoročno ustavi vedenje, dolgoročno pa lahko vedenje še poslabša.
    • Razvijte igralno rutino, ki zagotavlja vadbo in zaposlitev. To je zelo pomembno, predvsem če imate delovno pasmo. Izbira varnih igrač, ki zagotavljajo zabavo, je tudi odlična ideja za trenutke, ko se ne morete igrati skupaj vendar zaposlijo vašega psa.
sprehajanje psa na povodcu

Kakšno je tveganje, če moj pes je iztrebke?

Če pes je lastno blato zanj, tveganja praktično ni. Vendar pa se bakterije in paraziti iz tega blata lahko prenašajo na ljudi in druge živali s stikom - z usti in slino psa.

V kolikor psu ne uspete preprečiti, da bi pojedel iztrebke, si temeljito umijte roke in predele, ki so bili v stiku z usti / slino vašega psa.

Ko pa pes poje iztrebke druge živali (zlasti drugega psa ali mačke), tvega zaužitje jajčec črevesnih zajedavcev in potencialno škodljivih bakterij, ki lahko zlahka privedejo do bolezni.

Najbolj neprijeten, pri psih ki jedo kakce, pa je definitivno zadah. Domača nega zob lahko pomaga pri tem, vendar je najbolje in najbolj učinkovito, da ugotovimo vzrok in delamo na tem, da psa odvadimo od tovrstnega početja.

Dodaj komentar

Upoštevaj, da bo komentar objavljen po pregledu in odobritvi.