Košarica je prazna.

Izdelki Biflora 4 Pets za male živali

Visoko kakovostni izdelki za nego, zaščito, regeneracijo in lajšanje težav domačih živali. Vsi izdelki naravne kozmetike so ročno pripravljeni, na podlagi tradicionalnih receptur in znanstvenih dognanj, iz skrbno izbranih naravnih sestavin ter izvlečkov zdravilnih zelišč.

Povežite se z nami

Kaj dlaka vašega psa pove o njegovem zdravju?

Dlaka ni samo krznen plašč, ki ščiti vašega psa, ampak tudi zelo pomemben pokazatelj splošnega zdravstvenega stanja. Lep in bleščeč kožušček je prav gotovo najboljši odraz zdravega psa, medtem ko je suh, poškodovan kožuh brez leska lahko prvi znak, da je treba nekaj spremeniti. Vzroki za nezdravo kožo in dlako so različni, spodaj lahko spoznate nekaj najbolj pogostih!

 

Kaj vpliva na zdravje pasje dlake?

Na prvem mestu je prav gotovo hrana, ki mora biti kakovostna: vsebuje naj primeren delež beljakovin ter naj bo brez žit. V primeru kroničnih težav s kožo seveda ne pozabite na omega-3 maščobne kisline! Potem je tukaj tudi redna nega: česanje, kopanje, redni obiski pasjega frizerja ... čisto odvisno od tega, kakšno dlako ima vaš pes. Dolgodlaki kožuhi v primerjavi s kratkodlakimi zahtevajo več nege in pozornosti. Na zdravo dlako in kožuh vpliva tudi izbira sredstev za nego – ta naj bodo naravna in nežna!

Težave z dlako pri psih

Na koži in dlaki pa se lahko odrazijo tudi bolj resni zdravstveni zapleti, povezani recimo s hormonskimi težavami, glivicami, alergijami ... tako da je v takih primerih posvet z izbranim veterinarjem več kot obvezen. Na zdravje kože in dlake pa vplivajo tudi bolhe in drugi zunanji zajedavci, zato poskrbite za ustrezno zaščito!

 

Kaj dlaka vašega psa pove o njegovem zdravju?

Ne pozabite upoštevati, da je tip dlake povezan tudi s pasemskimi oz. genetskimi predispozicijami in da vsi psi ne morejo imeti kot kotončki svilnatih kožuhov.

Suha dlaka

Suha dlaka ima lahko nešteto vzrokov in je pogosto povezana s suho kožo. Težava je zelo pogosta sploh v jesensko-zimskem času – po hišah in stanovanjih začnemo kuriti, zrak je v notranjih prostorih izjemno suh in ta težava se lahko izrazi tudi na pasji dlaki. Če je za suho pasjo dlako kriv izsušen zrak v stanovanju, je rešitev zelo preprosta: omislite si vlažilec zraka. Ta ne bo dobro vplival samo na pasjo dlako, ampak boste tudi vi lažje zadihali! Seveda pa je suha dlaka lahko tudi posledica različnih težav s kožo.

Lomljiva dlaka

Verjeli ali ne, lomljiva dlaka je lahko povezana s pretirano nego, predvsem s pretiranim krtačenjem ali s krtačenjem z nepravilno, preveč agresivno krtačo. Čeprav lahko s krtačenjem odstranimo praktično vso umazanijo, ki ne spada ravno v kategorijo »trdovratno« (beri: temeljito valjanje bo hudi blatni luži), lahko dlako tudi zelo poškodujemo, če s krtačenjem pretiravamo. Problematične so zlasti take krtače in glavniki, ki so namenjene odstranjevanju mrtve dlake. Ob nepravilni in pretirani uporabi lahko namreč poškodujejo dlako in tudi kožo!

Prekomerno izpadanje dlake

To, da psom izpada dlaka, ni čisto nič nenavadnega. Nam tudi izpadajo lasje, pri psih je to toliko bolj očitno, ker so bolj okosmateni 😁. Povečano izpadanje dlake v spomladanskem in jesenskem obdobju je tudi popolnoma normalno, saj je to povezano z menjavo dlake za poletno oz. zimsko. Prekomerno izpadanje dlake, ki se pojavi nenadoma, ni povezano z letnimi časi, je morda bolj intenzivno na določenem delu telesa in se tam celo začnejo tvoriti »plešasti« krogi, pa je definitivno nekaj, kar ima lahko zadaj tudi resne zdravstvene vzroke. Preden se začnete ukvarjati z naravno nego psa, se zglasite pri veterinarju!

Smrdeč kožuh

Vsak pes ima specifičen vonj, ki se še toliko bolj voha na mokri dlaki po deževnem sprehodu ali tik po kopanju. Včasih pa se zgodi, da pes začne smrdeti »kar naenkrat« ali pa da se neprijetnega vonja nikakor ne moremo znebiti, in to kljub rednemu česanju in kopanju. V takih primerih gre lahko za težave z glivicami ali bakterijsko okužbo in je posvet z izbranim veterinarjem popolnoma na mestu.

Če pa je vaš pes zdrav, ima samo specifičen vonj, ki se intenzivira po mokrih sprehodih, si lahko pomagate z našim naravnim pršilom za osvežitev kožuščka. Neprijeten vonj bo izginil, kožuh bo sijoč, dlake pa močne in voljne.


Tukaj preverite naravno pršilo za osvežitev kožuščka!

 

Vam je bil prispevek všeč in v prihodnje ne želite zamuditi novih? Potem se prijavite na prejemanje novic tukaj.

Dodaj komentar

Upoštevaj, da bo komentar objavljen po pregledu in odobritvi.