Košarica je prazna.

Izdelki Biflora 4 Pets za male živali

Visoko kakovostni izdelki za nego, zaščito, regeneracijo in lajšanje težav domačih živali. Vsi izdelki naravne kozmetike so ročno pripravljeni, na podlagi tradicionalnih receptur in znanstvenih dognanj, iz skrbno izbranih naravnih sestavin ter izvlečkov zdravilnih zelišč.

Povežite se z nami

Recept: Naravno milo za psa

Če imate radi naravne izdelke in v kolikor poleg tega tudi radi ustvarjate, ste sigurno že kdaj pomislili, da bi za svojega psa kar sami doma pripravili naravno milo.

Predno pa se lotimo izdelave mila je dobro vedeti katere sestavine so sploh primerne za naše ljubljenčke in kakšno vlogo igrajo. Na primer v kolikor ima vaš ljubljenček težave s srbečo in razdraženo kožo, lahko v milo dodate ovsene kosmiče, ki kožo pomirjajo.

Naravno milo za psa

Za vas smo pripravili recept za domače milo za psa, katerega pa lahko s pomočjo kalkulatorja prilagodite lastnim željam.

Kaj moramo vedeti o pH-ju

PH pasje kože je približno 7.5, naš pa približno 5.5, na standardni pH lestvici od 0 do 14. PH lestvica meri, kako kisla ali bazična je snov in bližje kot je 7, bolj je snov nevtralna (npr. čista voda ima pH 7).

Pasja koža je zelo blizu nevtralnega pH in bistveno bolj bazična kot človeška koža, zato mora biti vrsta šampona, ki ga uporabljate na svojem psu, precej bolj nevtralna glede na pH.

pH lestvica

Sčasoma kisli šamponi odstranijo tudi zaščitne lastnosti las, tako da iz dlake in kože odstranijo dragoceno olje, kar lahko povzroči suho in razdraženo kožo.

Torej, ena stvar, ki je ne želite uporabljati na psih, je šampon za ljudi. Naši šamponi nimajo primernega pH-ja za naše ljubljenčke in jim lahko zato povzročijo draženje kože.

V kolikor pa pride do tega, da doma nimate šampona za svojega kosmatinca pa ga morate skopati lahko v svoj šampon dodate nekaj sestavin s katerim uravnate pH in s tem naredite šampon primernejši tudi za svojega psa.

RECEPT: SOS šampon za pse

Sestavine:

  • 90ml vode
  • 20g aloe vera gel
  • 1 čajna žlička otroškega šampona
  • 2 kapljice eteričnega olja sivke

Vse sestavine skupaj dobro zmešajte in ga s tem skopajte. Dobro utrite in temeljito sperite z vodo. Pazite, da šampon ne pride v oči.

Kako pogosto naj kopam psa?

Izogibajte se kopanju pogosteje, kot je resnično potrebno.

Nekateri šamponi lahko pasjo kožo osušijo ali dražijo bolj kot drugi. Če opazite, da šampon oziroma milo ne ugaja vašemu ljubljenčku, ga čim hitreje zamenjajte.

V bistvu je najboljši način, da ocenite, kdaj vaš pes potrebuje kopel je tako, da ga povohate. Nima preveč prijetnega vonja? Je umazan/blaten? Potem pa kar pod tuš.

kako pogosto naj kopam psa

Večinoma je dovolj če svojega kosmatinca kopamo enkrat na mesec ali pa še to ne. Seveda, če pa se vaš pes rad kopa, je obseden z blatnimi lužami ali se rad kotali po o ve čem, ga boste morali kopati pač pogosteje, vendar vseeno ni dobro pretiravati.

Če psa kopamo prepogosto se lahko iz dlake odstranijo naravna olja, kar povzroči suho kožo, prhljaj in srbečico.

naravno pršilo za pasjo dlako

Tukaj pa je nekaj smernic, ki vam lahko pomagajo če niste prepričani kako pogosto lahko kopate svojega psa:

  • Kopanje enkrat mesečno zadostuje za večino psov.
  • Nekatere pse, ki imajo mastno dlako je lahko potrebno kopati enkrat na dva tedna (npr. Novofundlandec).
  • Številne kratkodlake pasme z gladko dlako se ob redkih kopelih dobro znajdejo.
  • Pasme z vodo odbojnimi plašči (npr. Zlate prinašalce) je treba kopati manj pogosto, da se ohranijo njihova naravna olja.
  • Za pse z veliko in dolgo dlako, se najbolje obnese manj kopeli in veliko dodatnega ščetkanja, saj s tem odstranimo odvečno, odmrlo dlako in pomaga pri distribuciji naravnih olj, kateri kožo in dlako ohranjajo zdravo

Ali moj pes potrebuje balzam?

Zdrava prehrana, hidracija in redna nega so pomembni za zdravje kože in dlake. Skrivnost svetlečega kožuha in navlažene kože pa se lahko skriva prav v uporabi dobrega balzama za vašega psa.

Več o negi pasje dlake na naraven način pa si preberi --> tukaj

Sonce, lizanje, žvečenje, umazanija, slabo vreme, pesek pa tudi drugi zunanji vplivi in alergeni vplivajo na zdravje pasje kože in dlake. Dlaka, ki je v dobrem stanju sama proizvaja naravna olja, ki se porazdelijo vzdolž lasnih dlačic, kar vašemu psu daje naravni sijaj in mu omogoča, da smeti in odmrle dlake zdrsnejo.

uporaba balzama pri dolgodlakem psu

Torej, koža in dlaka, ki sta v dobrem stanju in ustrezno namaščena postaneta bolj odporna na parazite, okužbe in zunanje alergene. Medtem ko se na suhem plašču in koži držijo ostanki in odmrli lasje, ki povzročajo draženje in srbenje.

Zdrava koža = zdrava dlaka

Poleg tega pa, če imate psa z daljšo dlako vam je balzam lahko v veliko pomoč pri razčesavanje, saj se dlaka ne bo zapletala in zatikala.

Seveda pa uporaba balzama ni nujna za vsakega psa. Če želite ugotoviti, ali bi bila uporaba balzama koristna za vašega psa, upoštevajte naslednje:

  1. Kako dolgo dlako ima vaš pes?
  2. Kako pogosto umivate psa?
  3. Ali ima vaš pes srbečo kožo?

1. Dolga dlaka

Če ima vaš pes daljšo dlako (pasme, kot so Maltežani, Yorki-ji ipd.) je večja možnost, da se mu dlaka zapleta. Uporaba balzama ne bo samo olajšala rasčesavanja in nege dlake vašega psa, temveč bo tudi olajšala odstranjevanje vozlov in zapletene dlake, tako da bo krtačenje po kopanju ''mala malica''.

2. Pogostost kopanja

Če psa kopate več kot 1x na mesec, razmislite o uporabi balzama, saj boste s tem preprečili izsuševanje kože in dlake

3. Srbeča koža

Psa, ki ima težave s srbečo kožo običajno kopamo pogosteje, saj z ustreznim šamponom srbečico lajšamo in izpiramo alergene. Vendar lahko to pri pogostem kopanju pripelje še do bolj srbeče kože, v kolikor ne poskrbimo za navlažitev. Torej, uporaba balzama pomaga navlažiti, hkrati pa tudi mehča in pomirja suho, srbečo kožo.

Eterična olja za pse

Nekatere živali, kot so mačke in zajci, so zelo občutljive na eterična olja.  Pri psih pa je uporaba eteričnih olj nekaj običajnega in v večini primerov neškodljivega. Za pse obstaja veliko eteričnih olj, ki jih lahko brez skrbi uporabljate in ki imajo za njih tudi čudovite koristi. Poleg tega je dobro vedeti, da so tudi eterična olja, ki pa se jih je potrebno izogibati, saj so za pse škodljiva.

uporaba eteričnih olj za pse

Eterična olja, ki so varna za pse:

  • Sivka
  • Cedra
  • Geranija
  • Kamilica
  • Limonska trava
  • In še veliko več

Eterična olja, ki so škodljiva za pse:

  • Čajevec
  • Brin
  • Cimet
  • Origano
  • Breza
  • Citrus

Ko izbiramo eterična olja za v milo, je dobro da imamo v mislih čemu želimo da to milo tudi služi. Na primer: lahko izberemo eterična olja, ki odganjajo insekte, lahko eterično olje, ki pomaga pomiriti kožo ali pa samo eterično olje, ki bo kožuhu pustil čimbolj prijeten in svež vonj.

Šamponi/mila za pse: moč sestavin

Neem olje

Neemovo olje deluje antibakterijsko, protiglivično in odganja insekte. Je idealna sestavina za milo za pse, saj pomaga očistiti kožne nečistoče in rane, hkrati pa odganja bolhe, klore in komarje.

Ricinusovo olje

Ricinusovo olje v končnem izdelku ustvari več pene kot ostala olja.

Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči v milu imajo koristi za zdravje pri številnih kožnih obolenjih in kkožnih obolenjih. Ovseno milo je učinkovito pri zdravljenju izpuščajev, pikov žuželk, srbeče in suhe kože.

Jabolčni kis

Kis zniža pH mila iz okoli 9 na okoli 8. Milo ni nikoli nevtralno, vendar, če mu dodamo malo kisa se lahko nevtralnosti nekoliko približamo. Če pa boste pustili, da se milo suši 6 tednov ali več, bo tudi to pripomoglo h znižanju pH-ja.

Mešanica eteričnih olj proti insektom

Sivka: Odlična skoraj za vse… Sivka je še posebej dobra za kožo in za odganjanje bolh in komarjev.

Meta: Bolhe ne marajo vonja mete poleg tega pa pusti meta ne vašem psu svež vonj.

Cedra: Dobro se meša z drugimi olji, odganja bolhe in komarje.

Geranija: Odlična pri odganjanju insektov.

 

No, sedaj pa se lotimo dela…

RECEPT: Domače Naravno Milo za Psa

Odstotek 'super maščob': med 5% in 6%

Ta recept zadostuje približno za en 800g model.

naravno milo za psa

Sestavine:

  • 190 g destilirane vode
  • 70 g luga (natrijev hidroksid – NaOH)
  • 200 g olivnega olja
  • 150 g kokosovega olja
  • 75 g repičnega ali sončničnega olja
  • 50 g neem olja
  • 25 g ricinusovega olja
  • 2 g eteričnega olja sivke
  • 2 g eteričnega olja mete
  • 2 g eteričnega olja cedre
  • 2 g eteričnega olja geranije

Navodila:

  1. Pred delom z lugom si nataknite zaščitna očala in rokavice. To je le varnostni ukrep, saj je lug jedek in lahko povzroči opekline.
  2. Stehtajte lug in posebej vodo v stekleni ali keramični posodi
  3. Dodajte lug v skledo z vodo (in ne obratno!).
  4. Lug in vodo dobro premešajte, dokler se lug popolnoma ne raztopi. Opazili boste, da se najprej segreje in postane bolj motno, nato pa se ohladi zjasni. Mešanico pustite stran od dosega otrok, živali ali kogarkoli.
  5. Na kuhinjski tehtnici odtehtajte vsa glavna olja (oljčno olje, kokosovo olje, neemovo olje, repično olje in ricinusovo olje - ne pa eteričnih olj). V kolikor je določeno olje v trdem stanju ga prej segrejte in utekočinite.
  6. Raztopino luga dodajte oljem in nežno premešajte z lopatico.
  7. Nato začnite nežno mešati s paličnim mešalnikom. Ko se zmes zgosti (gostota pudinga) in mešalnik na površju pušča sledi, pomeni da so se olja zmešala z raztopino luga.
  8. Ko pridete do te faze ''pudinga'' lahko dodate eterična olja, v kolikor pa želite zvišati % 'super maščob', lahko kakšen gram olja prihranite in ga dodate v tej fazi kot eterična olja.
  9. Zmes vlijemo v kalup.
  10. Milo pokrijte z brisačo ter ga postavite na stran, kjer bo lahko dan ali dva stal, da se strdi.
  11. Občasno milo preverite in ga odkrijte, ko pa se zdi dovolj trdo ga lahko vzamete iz kalupa.
  12. Narežite ga na željene kose.
  13. Narezano milo postavite na kartonasto podlago in počakajte vsaj 4 tedne, da dozori. V procesu zorenja, se iz mila izluži ves lug in na koncu ostane popolnoma naravno, varno in kvalitetno milo za vašega psa.

Če pa ne želite imeti opravka z lugom, lahko kupite tudi mila za vlivanje. Pri teh milih je zorenje in delo z lugom opravil že nekdo drug namesto vas. Vi izbrano osnovo le raztopite in dodate dodatke po želji na primer ovsene kosmiče, izbrano mešanico eteričnih olj, cvetove ognjiča ali pa kaj drugega.

Kopanje psa

1. Krtačenje

Psa pred kopanjem skrtačite. S tem boste odstranili odvečno dlako in vozle, ki zadržujejo vodo in lahko povzročajo razdraženo kožo.

2. Mlačna voda

Ko ste psa skrtačili ga prvo zmočite in splaknite z mlačno vodo.

3. Namilite ga z naravnim pasjim milom

Z milom nežno drgnite po dlaki vašega ljubljenčka, tako da nastane pena. Ko ste dobili dovolj pene jo z rokami masirajte po vsem telesu. 

kopanje psa

4. Dobro sperite

Zelo dobro sperite milo iz psa. V kolikor nekaj mila ostane na koži lahko to povzroči draženje.

5. Balzam (opcijsko)

Če ste se odločili za uporabo balzama, je sedaj čas da ga nanesete in prav tako temeljito sperete.

6. Sušenje na zraku

Za svojega psa ne uporabljajte svojega sušilnika za lase, saj se njihova koža veliko hitreje pregreje kot naša in jih lahko opeče. Z brisačo jih samo podrgnite in po tem pustite, da se posušijo na zraku.

Kaj naj naredim, če se moj pes noče kopati?

Če kopanje ni ravno najljubša dejavnost vašega psa, mu lahko pomagate, da ga bo lažje sprejel.

  1. Psu dajte vedeti, da je čas za kopanje. Vedno pred tem uporabite določeno besedo, na primer ''kopanje''. S tem psu pomagate, saj ve kaj prihaja in tako to zanj ni potem preveliko presenečenje. Tudi če ta beseda povzroči, da se skrijejo, vsaj vedo, kaj to pomeni in kaj prihaja.
  2. S priboljški ga privabite k sebi. Izogibajte se preganjanju, saj ne želite, da bi vas pes še bol bežal pred vami.
  3. Čas kopanja naj bo vedno povezan z nečim, kar ima vaš pes rad. Lahko ga nagradite s priboljškom v kadi, če ostane tam. Lahko pa ima eno igračo, ki mu je na voljo samo v kadi. Po uspešnem kopanju pa svojega ljubljenčka spet nadgradite z priboljškom.
  4. Uporabite mlačno vodo in v kolikor vašemu kosmatincu v kadi zelo drsi mu na dno postavite protizdrsno blazinico.
  5. Ne zalivajte svojega psa s tekočo vodo po obrazu. Na tem področju uporabite mokro krpo.
pes se kopa

Naši hišni ljubljenčki so čudovit del družine in z njimi običajno ravnamo tako kot z pravim družinskim članom. Zato tudi pri negi ne pozabite… Ko razmišljate o tem, kaj bi nanesli na svoje telo nekaj naravnega, razmišljajte tako tudi za svoje ljubljenčke, saj so velikokrat pri teh stvareh bolj občutljivi. Privoščite najboljše od narave, tudi za njih. 😊

Dodaj komentar

Upoštevaj, da bo komentar objavljen po pregledu in odobritvi.