Košarica je prazna.

Izdelki Biflora 4 Pets za male živali

Visoko kakovostni izdelki za nego, zaščito, regeneracijo in lajšanje težav domačih živali. Vsi izdelki naravne kozmetike so ročno pripravljeni, na podlagi tradicionalnih receptur in znanstvenih dognanj, iz skrbno izbranih naravnih sestavin ter izvlečkov zdravilnih zelišč.

Povežite se z nami

Sadje in zelenjava za psa

Se sprašujete kaj od sadja in zelenjave je primerno za vašega psa? Ste mu kdaj že dali nekaj, kar mu je povzročilo prebavne težave pa ne želite da se to ponovi?

Psi imajo drugačen prebavni sistem kot ljudje. To pomeni, da so nekatera živila, ki so povsem varna in zdrava za nas, lahko škodljiva ali celo zelo nevarna za pse.

ostanki od kosila kot priboljšek za psa

Ni nenavadno, da želite svojemu psu ponuditi ostanke iz mize ali pa z njem deliti vaše najljubše prigrizke. In ravno zato je ključnega pomena, da se naučite, katero sadje in zelenjavo lahko psi sploh jedo.

Za vas smo pripravili seznam sadja, zelenjave in ostalih živil, ki se pogosto znajdejo v naših kuhinjah. Preberite in ugotovite, katero sadje, zelenjavo in kaj od ostalih živil je varno deliti z vašim ljubljenčkom v zmernih količinah in čemu se je treba izogibati.

ZELENJAVA ZA PSA: varna in škodljiva

varna in škodljiva zelenjava za psa

Lastniki psov običajno radi ponudimo svojemu pasjemu prijatelju kakšne ostanke obroka ali pa med rezanjem in pripravljanjem kosila vržemo kakšen košček zelenjave kot priboljšek. Ravno zato, je pomembno vedeti, katera zelenjava je za pse varna in katera jim lahko škoduje, saj nihče ne želi svojemu ljubljenčku povzročiti težav.

VARNA zelenjava za psa

varna zelenjava za psa

Korenje

Korenje je nizkokaloričen priboljšek, ki je odličen za zobe vašega psa. Poleg tega korenje vsebuje veliko vlaknin, beta karotena in vitamina A. Korenje lahko uživa surovo ali kuhano. Narežite ga na majhne koščke, ki preprečujejo, da bi se pes zadušil.

Buča

Buča je odličen vir vlaknin, beta karotena in vitamina A – prav tako kot korenje. Poleg tega pa lahko buča pomaga pri prebavnih težavah. Tako sveža kot kuhana buča sta odličen priboljšek za pse, seveda brez dodanih začimb.

Stročji fižol

Stročji fižol je vir beljakovin, kalcija, vitamina K in železa. Surovi fižol in kuhani fižol sta za vašega psa odlična, saj sta nasitna in nizkokalorična. Ne pozabite, da postrežete samo fižol brez dodane soli ali ostalih začimb.

Brstični ohrovt

Brstični ohrovt je poln hranili in antioksidantov, ki so odlični tako za ljudi kot tudi za pse. Vendar psa hranite z brstičnim ohrovtom v majhnih količinah, saj lahko povzroči 'vetrove'.

Zelena

Zeleno lahko brez težav v zmernih količinah dodate v prehrano vašega psa ali kot priboljšek, saj poleg vitaminov A, B in C vsebuje tudi hranila, potrebna za spodbujanje zdravega srca in tista, ki so pomembna v boju proti raku. Poleg tega pa je znano tudi, da zelena osveži pasji zadah.

domača lekarna za pse, naravno mazilo celilček biflora4pets

Grah

Psi lahko uživajo grah. Le-ta je pogosta sestavina številnih vrst pasje hrane. Ne samo, da se psom zdi okusen, ampak ima tudi malo kalorij in veliko hranil, zaradi česar je zdrav za vašega psa.

Psa hranite le s svežim ali zamrznjenim grahom, ne pa tudi s konzerviranim. Grah v pločevinkah pogosto vsebuje sol, ki je psom v velikih količinah škodljiva.

Brokoli

Psi lahko v zmernih količinah jedo surovi in kuhani brokoli. Brokoli je nizkokalorična zelenjava, ki vsebuje velike količine številnih hranilnih snovi, zaradi česar je to zdrav prigrizek za vašega psa.

Brokoli vsebuje izotiocianate - to so spojine, ki lahko dražijo prebavni sistem, v kolikor ga zaužije preveč. Tako da, naj bo brokoli raje občasen prigrizek za vašega ljubljenčka.

Sladek krompir

Sladek krompir je varna in zdrava hrana za pse, ki jo lahko uživajo v zmernih količinah. Sladek krompir je za pse lahko prebavljiv in bogat z vitaminom A, ki je pomemben za zdravje oči in imunski sistem.

Običajni hrani svojega psa lahko dodate malo sladkega krompirja ali pa mu ga ponudite kot priboljšek.

Krompir

Psi lahko jedo navaden kuhan krompir. Nikoli ne smete psa hraniti s surovim krompirjem. Surovi krompir vsebuje solanin, spojino strupeno za pse.

Psa lahko hranimo s krompirjem le v majhnih količinah ali priložnostno, saj lahko zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov psi pridobijo na teži, v kolikor ga jedo v velikih količinah.

ŠKODLJIVA zelenjava za psa

škodljiva zelenjava za psa

Čebula

Psi ne smejo jesti čebule. Čebula, por in drobnjak so del družine rastlin, imenovane Allium, ki je strupena za večino hišnih ljubljenčkov, zlasti mačk.

Uživanje čebule lahko pri vašem psu povzroči bruhanje, drisko, bolečine v želodcu in slabost. Zastrupitev s čebulo je lahko zelo resna.

Omembe vredno je, da so vse oblike čebule pse strupene - tudi sok in predelana čebula na primer čebula v prahu.

Česen

Nikoli ne smete psa hraniti s česnom. Česen vsebuje spojine strupene za pse.

Uživanje česna lahko pri psih povzroči simptome, kot so bruhanje in driska. V hudih primerih lahko psi potrebujejo celo transfuzijo krvi, v kolikor zaužijejo velike količine česna.

Zato je pomembno, da se izogibate hranjenju psa s česnom, tudi v majhnih količinah.

Gobe

Bolje je, da se izogibate hranjenju psa z gobami. Nekatere gobe so lahko strupene za pse. Šampinjoni iz trgovine, so načeloma varni tudi za pse, vendar je vseeno bolje, da se jim izognete.

SADJE ZA PSA: varno in škodljivo

varno in škodljivo sadje za psa

Psi lahko jedo majhne količine sadja (zaradi visoke vsebnosti sladkorjev), ki jih lahko uporabljamo kot priboljške.

Če psu dajete sadje, je pomembno, da odstranite peške (tudi iz npr. jabolka). Peške vsebujejo cianid, ki se hrani v sistemu vašega ljubljenčka leta lahko privede s časoma tudi do slabšega počutja.

VARNO sadje za psa

varno sadje za psa

Jabolka

Jabolka so odličen vir vitaminov A in C, pa tudi vlaknin, kar lahko koristi prebavnemu sistemu vašega psa.

Nikoli pa ne pozabite najprej odstraniti semen in sredice.

Borovnice

Borovnice so bogat vir antioksidantov, ki pripomorejo v boju proti boleznim kot je na primer rak in zagotavljajo veliko količino vitaminov, mineralov in vlaknin. To lahko le koristi zdravju vašega psa.

Poleg tega pa so borovnice tudi nizkokalorične in majhne, zaradi česar so odličen zdrav priboljšek.

Jagode

Jagode so zdrave za pse, saj imajo malo kalorij vendar veliko hranil, antioksidantov in vlaknin.

Brusnice

Tako sveže kot suhe brusnice so varne za psa – v majhnih količinah. Pri brusnicah je pomembna zmernost (tako kot pri vsakem priboljšku), saj lahko v nasprotnem primeru povzročijo želodčne težave.

Banane

Banane vsebujejo veliko vlaknin ter veliko vitaminov in mineralov. Nekateri trdijo tudi, da pomagajo lajšati slabost pri psih, vendar to ni znanstveno dokazano.

Banane imajo visoko vsebnost sladkorja, zato je pomembno, da jo damo psu le v majhnih količinah. Lahko jo malo spasirate in zmešate z običajno hrano vašega psa ali mu občasno kot priboljšek privoščite rezino ali dve.

banana je varna za pse

Mango

Mango je v majhnih količinah zelo zdrav za pse, saj poleg veliko vlaknin vsebuje tudi več vitaminov in mineralov. Preden psu ponudite mango, ga olupite, saj je lupina težko prebavljiva.

Kokos

Kokosovo meso in olje, sta lahko odličen občasni priboljšek, saj koristita pasji koži in dlaki.

Pomembno je omeniti, da ima kokosovo olje veliko maščob in kalorij, zato naj ga pes uživa v zelo zmernih količinah.

Robide

Sveže ali zamrznjene robide so zdrava hrana za vašega psa. Imajo malo kalorij in so bogate z vitamini, minerali, antioksidanti, vlakninami.

Če ima vaš pes rad robide, mu jih lahko vsak dan ponudite nekaj kot priboljšek.

Maline

Vsebujejo malo sladkorja in kalorij, vendar so polne vlaknin in vitamina C.  Maline so še posebej dobre za starejše pse, saj imajo protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri staranju sklepov.

Lubenica

Lubenica je polna vitaminov A, B-6 in C ter kalija. Vsebuje 92% vode, zato je odlična izbira v vročih dneh, da bo vaš pes ostal hidriran.

Edino kar ne pozabite je, da morate odstraniti lupino in peške, samo meso pa je popolnoma varno za pse.

ŠKODLJIVO sadje za psa

škodljivo sadje za pse

Grozdje in rozine

Grozdje je zelo škodljiv za pse, prav tako tudi rozine. Že majhne količine tega sadja lahko povzročijo bruhanje in drisko ali pa celo odpoved ledvic.

Avokado

Psi ne smejo uživati avokada. To pa zato, ker vsebuje toksin za katerega je znano, da je zelo strupen za pse. Povzroči lahko kopičenje tekočine v pljučih in prsnem košu, kar lahko povzroči težave z dihanjem in pomanjkanje kisika.

Češnje

Psi lahko jedo sveže češnje brez koščic v zmernih količinah. Mesnati del češenj ni strupen, peška pa vsebuje veliko cianida, kater moti celični prenos kisika. To pomeni, da krvne celice vašega psa ne morejo dobiti dovolj kisika.

Češnje lahko povzročijo tudi želodčne težave in drisko, v koliko jih pojedo preveč. Omejite ga le eo il dve češnji.

Limone in limete

Limone in limete lahko pri psih povzročijo prebavne motnje, kot so bruhanje in driska. Pri večjih količinah pa lahko pride tudi celo do hujših simptomov, kot so tresenje mišic, težave s hojo in odpoved jeter. 

OSTALA HRANA: Kaj lahko moj pes jé in kaj ne?

katera je varna hrana za psa

Ali lahko psi jedo jajca?

Jajca so dobra za pse, saj so odličen vir beljakovin. Vendar pa je potrebno jajca skuhati, saj lahko hranjenje psa s surovimi jajci ogrozi zastrupitev s salmonelo. Psa hranite z jajci v zmernih količinah, saj rumenjak vsebuje veliko maščob in lahko povzroči povečanje telesne mase.

Ali lahko psi pijejo mleko?

Najbolje je, da se psom ne daje mleka. Psi ne proizvajajo dovolj laktaze, katera je potrebna za prebavo laktoze, ki je v mleku.

Znaki, ki pa vam povedo, da vaš pes ne prenaša mleka so plini, napihnjenost in driska.

Ali lahko psi jedo čokolado?

Psi ne smejo uživati čokolade, saj vsebuje teobromin. To je zelo strupena spojina za pse, ki vključuje tudi kofein in jo najdemo v kakavu.

Temna čokolada je lahko že v majhnih količinah zelo škodljiva za pse, saj vsebuje visok procent kakava.

Če jo zaužije, lahko povzroči bruhanje in drisko, v hujših okoliščinah pa tudi odpoved jeter.

Če je vaš pes zaužil čokolado, bodite pozorni na naslednje znake:

  • Nemirnost
  • Bruhanje
  • Driska
  • Povečana hitrost dihanja
  • Povečan srčni utrip
  • Povišana temperatura
  • Napadi
  • Togost mišic

Če vaš ljubljenček kaže katerega od teh simptomov, takoj stopite v stik s svojim veterinarjem.

Ali lahko psi jedo sir?

Ker je mleko težje prebavljivo za pse, je priporočljivo da v pasjo prehrano ne vključujemo sira.

Ali lahko psi jedo arašidovo maslo?

Arašidovo maslo je zdrava in varna poslastica za pse v majhni količini, saj arašidovem maslo vsebuje veliko maščob in kalorij.

V kolikor v trgovini kupite arašidovo masli za svojega psa, bodite pozorni, da kupite nesoljenega, saj lahko sol škoduje vašemu psu.

nesoljeno arašidovo maslo za psa

Ali lahko psi jedo kruh?

Psa nikoli ne hranite s surovim testom, saj lahko kvas povzroči prebavne težave. Kruh pa lahko jedo, vendar malo, saj vsebuje veliko ogljikovih hidratov zaradi katerih lahko pes pridobi na teži.

Ali lahko psi jedo riž?

Riž je odličen preprost ogljikov hidrat za hranjenje psa. Tudi če se kuža počuti slabo ali pa ima trebušne težave, ga lahko hranite z rižem, saj je le ta lahek in lahko prebavljiv.

Ali lahko psi jedo oreščke?

Pri oreščkih je pomembno, da smo zelo previdni, saj so nekateri, kot sta muškatni orešček in makadamija, zelo strupeni za naše pse.

Med užitne oreščke za pse spadajo arašidi in indijski oreščki, vendar če jih damo našemu psu je zelo pomembno vedeti, da ne smejo biti soljeni. Ob enem pa ne pozabiti, da oreščki vsebujejo veliko maščob in zato jim ponudite le kakšnega.


Vas še karkoli zanima? Mogoče ravno tiste zelenjave ali sadja nismo omenili, za katero niste prepričani, če jo lahko vaš pes je?

Vprašajte v komentar in mi vam bomo z veseljem odgovorili.

Dodaj komentar

Upoštevaj, da bo komentar objavljen po pregledu in odobritvi.