Košarica je prazna.

Izdelki Biflora 4 Pets za male živali

Visoko kakovostni izdelki za nego, zaščito, regeneracijo in lajšanje težav domačih živali. Vsi izdelki naravne kozmetike so ročno pripravljeni, na podlagi tradicionalnih receptur in znanstvenih dognanj, iz skrbno izbranih naravnih sestavin ter izvlečkov zdravilnih zelišč.

Povežite se z nami

10 nasvetov za nego pasjih tačk

Tačke vašega psa so zagotovo namenjene hoji, ampak, ali ste vedeli, da imajo tudi zaščitno funkcijo? Blazinice zagotavljajo dodatno blažitev in s tem pomagajo ščititi kosti in sklepe pred udarci, zagotavljajo zaščito pred ekstremnimi vremenskimi vplivi, pomagajo pri hoji po grobi površini in ščitijo tkivo v notranjosti blazinice. Pri opravljanju vseh teh funkcij pa ni čudno, da pride tudi do poškodovanih pasjih blazinic. Za zdrave in poskočne korake tvojega ljubljenča smo pripravili 10 nasvetov za nego pasjih tačk.

Nega pasjih blazinic

1. Pedikura ni samo razvajanje

Kremplji vašega psa se morajo med hojo dotikati tal. Predolgi krempeljčki psu otežujejo hojo in lahko povzročijo celo deformacijo prstov. Pri zaviti rasti pa se lahko krempeljček vraste v blazinico, kar je zelo boleče in lahko povzroči hujše vnetje. In kako veste, da so kremplji predolgi? Psa postavite na ravno površino. če se kremplji dotikajo tal, so predolgi in potrebno jih je skrajšati. Za to potrebujete posebne klešče in pilico. Klešče morajo biti toliko ostre, da lepo odrežejo, ne pa razcepijo ali odkrušijo krempelj. Priporočljivo je krajšanje vsaj enkrat mesečno, lahko pa tudi pogosteje. Kako pogosto bomo morali psu krajšati krempeljčke je odvisno tudi od terena po katerem se pes giblje, od obsega dnevnih aktivnosti in od same oblike krempeljčkov.

Striženje krempljev pri psu

Torej - odrezati je treba predolg mrtev del kremplja, ne da bi pri tem poškodovali živi del, ki je močno prekrvavljen. Pri belih oz. svetlih krempljih lahko vidimo, kako daleč seže živi del. Pri črnih krempljih pa to ni vidno, zato krajšamo postopoma. Na skici si lahko ogledate, kje je treba odrezati. če boste zarezali v živi del, bo močno zakrvavelo! Pri zelo dolgih krempljih živi del seže zelo daleč, zato krajšajte postopoma in zelo pogosto - najbolje kar vsak teden. Živi del se bo pomikal nazaj in sčasoma boste prišli na pravo dolžino kremplja.

Po krajšanju s kleščami uporabite še pilico in pobrusite ostre robove. To je še posebej priporočljivo pri psih, ki živijo v stanovanju, saj ostri kremplji poškodujejo ne samo vašo kožo, ampak tudi tla in pohištvo.

2. Čiščenje med prstki

Med prsti in blazinicami se lahko zataknejo različni tujki, zato jih je priporočljivo pregledati po vsakem sprehodu. Kamenčke, koščke stekla, in druge manjše tujke je pomembno čim prej odstraniti saj lahko hitro povzročijo poškodbo. Najlažje jih boste odstranili s pomočjo pincete.

3. Dlaka med prstki

Dlako na podplatih je priporočljivo postriči. Tako se bo med blazinicami nabiralo manj blata in umazanije, lažje boste opravili pregled in našli morebitne poškodbe ali klasje trave, psu pa bo na gladkih površinah manj drselo. 

Dlaka med pasjimi blazinicami

4. Vlaženje, vlaženje, vlaženje

Pasje blazinice lahko hitro postanejo trde, hrapave ali celo razpokane. Za poškodovane blazinice priporočamo Naravno Mazilo Celilček. Pred nanosom mazila blazinice očistite s toplo vodo ali fiziološko raztopino in temeljito osušite. Mazilo nanesite na poškodovane blazinice večkrat na dan.

5. Globoka masaža pasje tačke

Podobno kot nam prija masaža rok, bo tudi masaža tačk psa sprostila in poskrbela za boljšo cirkuacijo krvi. Začnete lahko z drgnjenjem področja med blazinicami, nato pa pomasirate še mesta med vsakim prstom. Vaš kuža vam bo zelo hvaležen za dodatno ljubečo nego.

6. Počasi z novimi aktivnostmi

Če boste začeli z novimi aktivnostmi, potem začnite počasi. Tačke lahko postanejo občutljive ali razpokane, še posebej, ko začnete s psom teči ali hoditi v hribe.

Aktivnostmi s psom

7. Prva pomoč

Ni nenavadno, da psi po nesreči stopijo na razbit kozarec ali kak drug oster predmet in na blazinicah dobijo ureznine ali rane. Če so rane manjše (cca pol cm v premeru) jih lahko očistimo s fiziološko raztopino in namažemo z Naravnim Mazilom Celilček. Pri globljih vrezih, se je bolje obrniti na veterinarja.

8. Pasje tačke v poletnih mesecih

V poletnem času pa je pomembno, da se spomnimo na razbeljen asvalt ali beton po katerem mora hoditi naš kuža. Zamislite si kako je hoditi bos po vročem pločniku. Auč! Psi imajo sicer debelejšo kožo in odpornejše blazinice kot mi pa vendar. Da bi preprečili opekline in mehurje, se izogibajmo hoji s psom po vročem asfaltu ali pesku. Za osvežitev pasjih blazinic v poletnih mesecih priporočamo uporabo Naravnega Pršila Za Osvežitev Tačk, ki bo s pomočjo eteričnih olj ohladilo tačke in poskrbelo za boljše počutje vašega kužka.
Pazljivi morate biti na mehurje, ohlapnejšo kožo in rdeče razjede ali lise na blazinicah našega hišnega ljubljenčka. Pri manjših opeklinah zadostuje oskrba z Naravnim Mazilom Celilček. Za resne opekline, takoj obiščimo veterinarja.

9. Zima, zima bela

Zima ne prizanaša nikomur, tudi vašemu psu ne. V hudem mrazu lahko blazinice popokajo. Sol in kemikalije za taljenje ledu po cestah lahko povzročijo rane, okužbe, mehurje na tačkah našega psa. Pomagamo si lahko z izpiranjem tačk v topli vodi po sprehodih. Pred vsakim sprehodom uporabimo Naravno Mazilo Za Zaščito Tačk, s katerim namažemo blazinice našega hišnega ljubljenčka. Če je kuža zelo občutljiv na sol in mraz, ter nenehno dobiva rane na tačkah, je priporočljivo, da pozimi nosi čevlce za pse.

10. Preventiva

Da preprečimo tveganje za poškodbe se prepričajmo, da naš dom in dvorišče nima koničastih ali ostrih predmetov. Vedno imejmo v mislih preprosto dejstvo, da psi hodijo po svetu bosi!

Komentarji(3)
Tatjana June 07, 2018

Pozdravljeni, nasveti so bili zelo dobrodošli in koristni. Zanima me pa še, ali kuža z diabetesom lahko uporablja to kremo, ker kot vemob kuža poliže vse 😁. Vnaprej hvala za odgovor in lep dan.
Tatjana

Primož June 07, 2018

Pozdravljeni,
v tem primeru bi vam za nego tačk svetovali uporabo Naravnega mazila Celilček, ki vsebuje tudi propolis. Če bo kuža polizal mazilo, mu lahko propolis kvečjemu pomaga pri diabetesu. Obstaja kar nekaj študij glede uporabe propolisa pri diabetesu, kjer je bilo ugotovljeno, da propolis pomaga pri stabilizaciji sladkorja v krvi. Vsi naši izdelki so naravni in jih živali dobro prenašajo, vedno pa ob različnih težavah priporočamo tudi posvet z veterinarjem.
Lep pozdrav 😀,
Primož
Ekipa Biflora 4 Pets

Zdeni October 15, 2018

Pozdravljeni,
Hvala za nasvete,so zelo koristni. Zanima me pa,kaj lahko naredim pri zelo lomljivih krempljih. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Lp, Zdenka

Dodaj komentar

Upoštevaj, da bo komentar objavljen po pregledu in odobritvi.