Košarica je prazna.

Izdelki Biflora 4 Pets za male živali

Visoko kakovostni izdelki za nego, zaščito, regeneracijo in lajšanje težav domačih živali. Vsi izdelki naravne kozmetike so ročno pripravljeni, na podlagi tradicionalnih receptur in znanstvenih dognanj, iz skrbno izbranih naravnih sestavin ter izvlečkov zdravilnih zelišč.

Povežite se z nami

10 ZABAVNIH IDEJ ZA IGRO S PSOM

Iščete nekaj enostavnih načinov, s katerimi boste svojega psa zaposlili in zabavali?

igre s psom

Igranje iger s psom je odličen način za ohranjanje aktivnosti, zabave in preganjanje dolgčasa. Poleg tega pa je igranje s psom zabavno tako za vas kot pa seveda za vašega psa.

Vam je zmanjkalo idej? Ne skrbite. Za vas smo pripravili 10 zabavnih iger, ki se jih lahko igrate s svojim psom.

Prednosti zaposlenega psa

Če je pes zdolgočasen in nezaposlen lahko hitro sam sebi najde neko aktivnost kot na primer grizenje čevljev, žvečenje raznih predmetov, lajanje in podobno. To vedenje posledično velikokrat pripelje do slabe volje.

Torej, da se takemu vedenju čimbolj izognete se je potrebno zavedati da ste prav vi glavni vir zabave vašega kosmatinca. Če bo vaš pes zdolgočasen in nezaposlen bo zaradi tega lahko hitro zašel v 'težave'. In prav zato, če slučajno vaš pes preveč grize, laja ipd. razmislite kako ga lahko zaposlite in odvrnete od tovrstnega vedenja.

Poiščite igre, ki so zabavne tako za vas kot tudi za vašega psa in se z njim igrajte oziroma ga zaposlite nekajkrat na dan. S tem pa ne le, da bo vaš pes bolj srečen vendar se bo tudi med vami in vašim kosmatincem krepila vez.

Vzpostavljanje povezave s psom preko zabavnih iger

S svojimi psi lahko izvajate veliko zabavnih dejavnosti, preko katerih jih vzgajate. Preko iger lahko trenirate samokontrolo, odpoklic in še marsikaj… Odvisno od igre, ki jo izberete. In prav zato, če je kakšno vedenje, ki bi še posebej radi, da ga vaš pes osvoji izberite igro s katero boste to vedenje krepili.

In ne bojte se pri kakšni igri kot je na primer vlečenje vrvi, svojemu kosmatincu kdaj tudi popustiti. Raziskave so pokazale, da s tem, ko vas pes med igro premaga ne krepi njegovega občutka dominance. In zato ne glede na to kdo zmaga ali izgubi naj bo cilj igre povezovanje in kvalitetno druženje.

igre s psom krepijo vez med psom in človekom

Igre so vašemu psu najbolj zanimive in zabavne. Tako da, bodite kreativni in v vašo vsakodnevno rutino vključite tudi igro. Lahko med sprehodu, doma na dvorišču ali pa v stanovanju. Ne omejujte se preveč, raje se zabavajte in uživajte s svojim kosmatincem.

1. Vlečenje vrvi

Vlečenje vrvi je velikokrat ena najljubših iger naših psov. Ta igra je odličen način za psihično in fizično vadbo vašega psa. Poleg tega, pa še ne zahteva kaj dosti prostora, tako da se to igro lahko igrata bilo kje.

Če se slučajno bojite, da bi vaš pes postal agresiven zaradi te igre, ne skrbite. Ta igra vašega psa ne bo naredila agresivnega in niti ne bo se čutil dominantnega v kolikor vas premaga. Nasprotno, če boste svojemu psu med igro pustili, da vas premaga bo zanj igra še bolj zanimiva in zabavna. Ugotovljeno je bilo celo, da so psi, ki si vlečejo vrv s svojim lastnikom bolj ubogljivi in imajo večje zaupanje.

Edino na kar pa ne pozabite pri tej igri je to, da naj se igra ustavi, če se zob vašega psa dotakne vaše roke. Nekateri psi, so bolj borbeni kot drugi in zato lahko v transu igre hitro pride tudi do tega. S tem, ko pa boste v tem momentu igro prekinili, bo vaš pes postal bolj pozoren na to.

2. Lovljenje mehurčkov

Ena izmed super zabavnih iger, ki se jih lahko igrate s svojim psom pa je igra lovljenje mehurčkov.

igra s psom lovljenje mehurčkov

Če vaš pes ne zna loviti mehurčkov oziroma če ne ve kaj točno mora početi, začnite s pihanjem parih naenkrat. Usmerite jih h psu in ga spodbudite k lovljenju. Ujemite jih tudi sami, da pokažete svojemu psu. Bistvo igre je v tem, da jih s kosmatincem polovita, preden se dotaknejo tal.

Za to igro lahko uporabljate mehurčke za otroke (izdelujejo pa tudi mehurčke posebej za pse). Mehurčki za psa niso strupeni, vendar jim lahko razdražijo želodec v primeru, da jih zaužijejo preveč. Po koncu igre pa svojemu kosmatincu ne pozabite obrisati oči, ker jih lahko ta tekočina draži.

3. Lov na priboljške

Če je vaš pes eden tistih, ki ima raje priboljške kot npr. žogico bo sigurno navdušen nad to igro. Lov na priboljške je mentalno spodbudna igra in zabaven način, da našim psom omogočimo, da izkoristijo svojo naravno sposobnost vohanja.

naravno mazilo za tačke

Igra je zelo enostavna. Vse kar potrebujete je nekaj priboljškov, lahko tudi na primer koščki korenčka in jih razporedite po stanovanju med tem ko vaš pes čaka na svojem prostoru. Ko ste priboljške namestili dajte psu ukaz kot je ''išči'' ali ''najdi priboljške'' in ga spodbudite, da najde vse priboljške. Če mu ne gre, mu pomagajte. Ne pozabite ga pohvaliti vsakič, ko najde priboljšek.

Ko vaš pes razume, kaj pomeni vaš ukaz ''najdi priboljške'', lahko počasi začnete povečevati težavnost skrivališč.

4. Skrivalnice

Skrivalnice so zelo zabavna igra za pse in ljudi, vendar pa preko te igre vaš pes osvoji tudi odlično veščino. Predstavljajte si, da ste na pohodu in se vaš pes izgubi. Neprijetna je že samo misel na to, vendar če ste se pred tem pogosto igrali skrivalnice, ste pripravili vašega psa, da v taki situaciji ostane miren in vas s pomočjo svojih pasjih čutov poišče.

Začnite tako, da se skrijete v sosednji prostor in svojega kosmatinca pokličete. Ko vas najde, ga nagradite s priboljškom in pohvalo. Ko to osvoji postopoma povečujte težavnost. Nadaljujte tako, da se vedno bolj skrijete in mora vaš pes preiskati celo hišo, da vas najde. Ko pa osvoji tudi to, lahko isto izvajate na prostem. Na začetku se skrijte nekam blizu, potem pa težavnost stopnjujte. Med tem ko se skrivate, naj nekdo drug zamoti vašega psa. Ko ste skriti ga pokličite in vedno, ko vas najde mu privoščite nagrado.

Ko vaš ljubljenček razume idejo igre, naredite skrivališča bolj težja in vključite vso družino, da bo lahko vaš pes našel vsakega posebej.

5. Moja senca

Za večino lastnikov psov je eden izmed glavnih ciljev, da lahko psa prosto brez vrvi sprehajajo v pasjem parku ali pa na travniku. To je super cilj za katerega pa je najbolj pomembno, da osvojite odpoklic. Torej, odpoklic je eden najpomembnejših ukazov, ki se ga bo naučil vaš pes. Ključ do zanesljivega odpoklica pa je v temelju, ki ga zgradite s svojim psom. Tako kot vsaka stavba, ki ima slab temelj ni preveč zanesljiva in se lahko vsak čas podre. Igra ''moja senca'' pa je odlična za gradnjo močnega temelja za odpoklic in tudi hojo ob nogi.

igra s psom senca

Začnite doma v mirnem okolju s psom na povodcu. Pripravite nekaj priboljškov za nagrado in začnite hoditi naokrog v katero koli smer. Vsakič, ko vas pes dohiti, mu dajte piškotek. Če vas vaš pes prehiti, se nežno zavrtite za 180 stopinj in položite priboljšek na tla. Medtem ko vaš pes grize priboljšek, pojdite nekaj korakov naprej, vendar bodite pripravljeni, da vas spet dohiti in mu dajte priboljšek. Pojdite naprej, nazaj (pes prihaja proti vam), vstran, hitro, počasi, ustavite se, tecite, hodite, čez skale ali pa karkoli se spomnite. Cilj igre je, da vam vaš pes povsod sledi kot senca, vendar vas ne vleče.

Po nekaj tednih tega treninga poskusite s psom v parku (po možnosti praznem) in preverite, ali lahko psa držite razmeroma blizu sebe in če se vrača k vam.

6. Vodne igre

Če imate v bližini plažo, jezero ali pa reko in vaš pes obožuje vodo bo sigurno navdušen nad igro ki vključuje kopanje in plavanje. Odpravite se k vodi in s seboj vzemite nekaj igrač (ne pozabite preveriti če plavajo) in jih svojemu ljubljenčku mečite v vodo on pa vam jih nosi nazaj.

vodne igre s psom

Če vaš pes ni odličen plavalec ali pa če v bližini nimate nobene plaže, se lahko igrate vodne igre tudi kar na svojem dvorišču. Vzemite plastični otroški bazen in ga napolnite z vodo. Številni psi radi čofotajo in uživajo v svojem lastnem bazenčku. V bazenček pa mu vrzite še kakšno igračo in zabava za vašega kosmatinca bo zagotovljena.

Še ena igra, ki se jo lahko igrate na svojem dvorišču in vključuje vodo pa je igra z vrtno cevjo. Veliko psov je navdušenih nad curkom. Curek razpršite in ga usmerjate sem ter tja, vaš pes pa bo užival ob lovljenju vode.

7. Izberi roko

Če ste razmišljali o tem, da bi se s svojim psom igrali kakšno igro, ki vključuje vonj pa je ta igra odlična za začetek. Edino, kar boste potrebovali, je nekaj priboljškov. Namesto običajnih priboljškov pa lahko uporabite tudi sesekljano sadje in zelenjavo ali pa pripravite domače priboljške za pse.

Kako igrati igro izberi roko:

  1. V eno od rok vzemite priboljšek.
  2. Stisnite pesti in jih držite pred svojim psom.
  3. Pes naj izbere, v kateri roki je priboljšek.
  4. Ko vaš pes s smrčkom ali taco pokaže pravilno roko, jo odprite in jim dajte priboljšek.
  5. Če se odloči napačno, mu pustite, da poizkusi ponovno.

Namig: Narezan korenček je odlična poslastica za delovne igre z nosom. So malo kalorični, enostavni za pripravo in (večina) psov jih ima zelo rada.

8. Kupite novo pasjo igračo, jo naredite ali jih menjajte

Študije so pokazale, da se psi naveličajo svojih starih igrač. Psu lahko kupite novo igračo ali pa igrače ''zavrtite'' oziroma jih menjate na npr. vsak mesec. Torej, namesto da bi svojemu psu ves čas omogočili dostop do vseh njegovih igrač, mu jih dajte le nekaj ostale pa pospravite. Po določenem času pa mu dajte na razpolago tiste igrače, ki ste jih imeli pospravljene in tiste, ki jih je imel na razpolago pospravite. Tako vrtite na vsake toliko, in mu bodo stare igrače spet bolj zanimive.

Če se vam pa zdi, da vašega psa igrače nič kaj dosti ne zanimajo, se igrajte z njimi in za njih bo postala ta igrača veliko bolj razburljiva in zanimiva. Ko se igrate z njim, igrače dobijo povsem novo vrednost za psa.

Če pa želite sami doma izdelati igračo za svojega kosmatinca, je na spletu na voljo ogromno idej za igrače, ki jih lahko izdelate iz gospodinjskih predmetov, kot so stare majice, brisače in kavbojke.

9. Trije lončki

Igra s tremi lončki je preprosta igra za reševanje problemov za pse. Če želite igrati igro treh lončkov s svojim psom, pustite, da vas vaš pes gleda, ko priboljšek položite pod enega od treh lončkov. Nato lončke premešajte in jih spodbudite, naj "najdejo priboljšek." Igra z tremi lončki vašemu da psu veliko duševne stimulacije in mu pomaga pri reševanju težav.

10. Tek ovir (domači agility)

Druga zabavna igra za pse je ustvarjanje lastnega teka ovir. To je zabaven način preko katerega lahko svojega psa naučite nekaj novih trikov poleg tega pa je to tudi odličen vir psihične in fizične stimulacije vašega psa.

Ustvarite svojo progo z ovirami v svojem domu. Pes naj preskoči nekaj brisač, skoči skozi obroč, se prebije skozi nekaj igrač in naredi obrat in se nato uleže na odejo. Uporabite svojo domišljijo in si omislite vrsto ovir, ki jih bo vaš pes upošteval. Naučite ga novih trikov in ga pri tem nagrajujte. S tem bo vaš pes psihično stimuliran in bolj osredotočen.

Dodaj komentar

Upoštevaj, da bo komentar objavljen po pregledu in odobritvi.