Košarica je prazna.

Izdelki Biflora 4 Pets za male živali

Visoko kakovostni izdelki za nego, zaščito, regeneracijo in lajšanje težav domačih živali. Vsi izdelki naravne kozmetike so ročno pripravljeni, na podlagi tradicionalnih receptur in znanstvenih dognanj, iz skrbno izbranih naravnih sestavin ter izvlečkov zdravilnih zelišč.

Povežite se z nami

Sladkorna bolezen pri psih in naša izkušnja z Ronom

Sladkorna bolezen je prav tako kot pri ljudeh, zelo pogosta tudi pri živalih. Nikoli nisem niti pomislila, da bi naš pes lahko imel sladkorno bolezen, saj sem jo vedno obravnavala kot bolezen nas, ljudi. No, pa vendarle. Imamo 8 let starega psa, mešančka z imenom Ron za katerega smo pred kratkim izvedeli, da ima sladkorno bolezen.

Naš pes Ron z diabetesom


Kako smo ugotovili, da ima naš pes Ron sladkorno bolezen?

Pri Ronu se je primarno začelo kazati s tem, da je konstantno želel piti in posledično je zelo veliko tudi uriniral. Mogoče na začetku nismo bili tako pozorni na to in smo si mislili, da je pač bolj žejen. Vendar je Ron bolj notranji pes in smo zato hitro opazili, da nekaj ni v redu, saj se je vsako noč polulal. Vedno manj pa je imel tudi energije in kilogramov.

To se je dogajalo tam nekje 5 dni, preden smo se odpravili k veterinarju. Pri veterinarju so ugotovili, da ima sladkorno bolezen in mu posledično predpisali inzulin in novo hrano.

Moram priznati, da ko so mi pri veterinarju povedali, kaj so ugotovili in mi dali vsa navodila, se mi je na začetku zavrtelo v glavi.

No, pa sem kmalu ugotovila, da le ni tako hudo kot se sliši. V roku enega tedna sva z Ronom postala že prava mojstra. Ron lepo sodeluje pri odvzemu krvi za merjenje krvnega sladkorja in prav tako se je že kar hitro navadil injekcij inzulina, jaz pa tudi.

Soočanje s sladkorno boleznijo

Ko sva z Ronom tistega dne prišla domov od veterinarja, sem morala najprej v glavi predelati vse informacije. Šli smo kupiti vse potrebno kar so nam naročili in tako se je zame začel prvi dan življenja s psom, ki ima sladkorno bolezen. Kupiti smo morali napravo za merjenje krvnega sladkorja (mi smo kupili napravo znamke Aviva, saj naj bi bilo za merjenje potrebno manj krvi, kar olajša zadevo) in novo hrano. Inzulin, injekcije in igle pa smo kupili že pri veterinarju.

Naprava za merjenje sladkorja v krvi pri psu 


Merjenje sladkorja v krvi pri psu

Za merjenje krvnega sladkorja, so mi pri veterinarju naročili naj mu vzamem kri iz ušesa, blazinice ali dlesni - najbolj priporočljivo in najlažje je iz ušesa. Prvič, ko sem mu želela izmeriti krvni sladkor ni iz ušesa priteklo nič, iz blazinice nič. Prvi dan sem poizkusila trikrat, vendar ni nikoli bilo nič krvi. Naslednji dan pa prav tako. Zato sem si pogledala nekaj posnetkov na YouTube-u, kjer so dali poudarek, da se mora pes preden ga zbodemo da dobimo kri, umiriti. Zato ga moramo božati, da se pes sprosti. Ne sme se bati.

 

Mislim, da je zelo pomembno, da se bolezni in sprememb ne ustrašimo. Bolezen je potrebno sprejeti in z njo živeti. Pes neglede na to, da ima sladkorno bolezen lahko živi polno življenje ob ustreznem zdravljenju. 


Pri Ronu sem opazila, da je pomembno da ima zelo topla ušesa, saj če ima hladna nikoli ne priteče nič krvi. Vroča ušesa so znak dobre prekrvavljenosti, zato mu jih vedno pred jemanjem krvi nekaj časa nežno masiram. Pri tem Ron zelo uživa, posledično pa so ušesa tudi bolj prekrvavljena in iz njih lažje priteče tista kapljica krvi.

Jemanje krvi pri psu iz ušesa


Inzulin in primerne igle 

Ko smo pri veterinarju kupili inzulin, smo zraven vzeli tudi nekaj injekcij in igel. Tiste igle, ki smo jih dobili pri veterinarju so bile kar velike, zato smo imeli na začetku malo težav pri dajanju inzulina. Ron se je bal in več kot očitno je močno čutil, ko sem ga zbodla. Obema je bilo zelo neprijetno, njemu saj je močno čutil ko sem mu dala inzulin in meni, saj mi je bilo na začetku zelo neprijetno to početi.

Po tem, ko nam je prva zaloga pošla, smo v lekarni povprašali po manjših iglah in injekcijah, saj nam je obojega zmanjkalo. Injekcije kakršne so potrebne za "pasji inzulin" (Caninsulin) se dobijo le pri veterinarju in mogoče tudi v kakšni privat lekarni, tako da smo jih šli kupiti k veterinarju igle pa smo kupili v lekarni, saj smo dobili manjše (0,4x13mm). Odkar imamo manjše igle, je dajanje inzulina "mala malica". Zdi se kot da igle sploh ne čuti, tako da to nalogo hitro in brez težav opravimo.

Preden mu damo inzulin zjutraj in zvečer, mu damo 10-15min prej hrano. Inzulin se daje na 12 ur in je dobro da vedno ob isti uri, tako da je uro potrebno izbrati pametno da se je lahko držimo.

Pasji inzulin Caninsulin


Celjenje ran pri psu s sladkorno boleznijo

Zavedati se moramo tudi, da se prav tako kot pri človeku, tudi živalim s sladkorno boleznijo rane celijo počasneje. Zato moramo biti še posebej pozorni na to. Če pri svojem psu opazite manjše ranice ali praske, čimprej poskrbite za le-to. Za pomoč pri hitrejšem celjenju ran bo prav prišlo naše naravno mazilo Celilček v povezavi z oljem Celilček +. S hitrim posredovanjem lahko svojega štirinožnega prijatelja rešite muk in obisk veterinarja.

Mislim, da je zelo pomembno, da se bolezni in sprememb ne ustrašimo. Bolezen je potrebno sprejeti in z njo živeti. Pes neglede na to, da ima sladkorno bolezen lahko živi polno življenje ob ustreznem zdravljenju. Zato samo poskrbite, da vaš štirinožni prijatelj dobi pravilen odmerek inzulina dvakrat dnevno in dovolj gibanja, pa bo vse (skoraj) tako kot je bilo.

 

Vam je bil prispevek všeč in v prihodnje ne želite zamuditi novih? Potem se prijavite na prejemanje novic tukaj.

Dodaj komentar

Upoštevaj, da bo komentar objavljen po pregledu in odobritvi.