Košarica je prazna.

Izdelki Biflora 4 Pets za male živali

Visoko kakovostni izdelki za nego, zaščito, regeneracijo in lajšanje težav domačih živali. Vsi izdelki naravne kozmetike so ročno pripravljeni, na podlagi tradicionalnih receptur in znanstvenih dognanj, iz skrbno izbranih naravnih sestavin ter izvlečkov zdravilnih zelišč.

Povežite se z nami

5 nasvetov za izgubo odvečne teže s pomočjo vašega psa

Novo leto, nove zaobljube… Kaj pa navade?

Po navadi si ljudje za novo leto zadamo zaobljube oziroma cilje, ki pa se jih običajno ne držimo ravno dolgo. Kaj pa če bi si raje ustvarili nove navade, brez katerih bi nam sčasoma postal dan prazen?

s pomočjo psa do zdravih navad

Kot morda že veste, so psi izjemni pomočniki pri razvijanju zdravih navad in pa tudi pri splošnem boljšem počutju - če imamo psa se počutimo bolj ljubljene in srečne. Več o tem si lahko preberete v enemu izmed naših predhodnjih blogov, kjer smo pisali o Pozitivnem vplivu domačih živali na vaše zdravje.

Če je letos na vašem seznamu novoletnih zaobljub hujšanje oziroma več gibanja, smo za vas pripravili 5 nasvetov za lažji začetek in način, da boste vztrajali čim dlje. Pri tem, pa vam bo pomagal vaš najboljši prijatelj – pes.

Torej, če imate psa, odlično, saj bo mogoče prav on razlog, da tudi na letošnje zaobljube po mesecu dni ne boste pozabili.

1. Razporedite si obroke čez cel dan

Za najboljše rezultate tako za zdravje, kot tudi za hujšanje, je priporočljivo, da jemo v rednih časovnih presledkih po manjše količine hrane. S tem boste telesu omogočili, da hitreje porabi kalorije.

Prehranjevanje več kot 3x dnevno podpira zdravo telesno težo. Idealno naj bi bilo 5x na dan, v primernih količinah.

V kolikor pa ima tudi vaš pes prekomerno težo, je prav tako priporočljivo, da dnevno količino hrane razporedite na tri obroke.

2. Bodite aktivni skupaj!

Najboljši nasvet za bolj zdravo telo in izgubo teže poleg prehrane pa je seveda aktivnost. Bodite aktivni skupaj s svojim psom. Že samo to, da imamo psa, zahteva sprehode. Če s svojim ljubljenčkom trenutno ne prehodita prav dosti, bo za začetek dovolj že to, da se odločite sprehajati psa vsaj naprimer 45min dnevno in to spremenite v navado. Vaš ljubljenček vas bo začel hitro opominjati in tako sprehoda skoraj da ne boste mogli več izpustiti.

V kolikor pa so redni daljši sprehodi že del vaših navad, pa lahko pričnete s tekom ali pa pohodi v hrib.

Ne glede na to ali hodite, tečete oziroma katerokoli aktivnost izvajate skupaj s svojim ljubljenčkom, ne pozabite najti primeren tempo za oba.

aktivnosti s psom

Če ste se odločili za tek in oba s psom nimata prav dosti kondicije poskusita na začetku kombinirati hojo in tek. Na primer: 1km teka, 500m hoje,…

Aktivnosti, ki jih izvajate skupaj s svojim ljubljenčkom naj bodo nekaj, v čemur uživata oba. Zato bodite pozorni, da z vadbo pričnete počasi in postopoma stopnjujete.

Tukaj pa je nekaj idej, kaj vse lahko počneta skupaj s tvojim ljubljenčkom, se gibata, kurita kalorije in zabavata:

  • Sprehajanje
  • Tek
  • Pohodništvo
  • Plavanje
  • Rolanje
  • Veslanje s kajakom
  • Trening Agility
  • Igranje v pasjem parku
  • Veslanje na supu
  • Metanje/lovljenje žogice
  • Canicross
mazilo za nego in zaščito pasjih tačk poleti in pozimi

Nasveti za vadbo s psom

    1. Naučite svojega psa osnovne ukaze poslušnosti. To vama bo zelo olajšalo skupne aktivnosti.

    2. Posvetujte se s svojim veterinarjem, da ugotovite zdravje vašega psa in ustrezne ravni aktivnosti, ki jih lahko varno dosežejo na dan – predvsem če ima vaš pes prekomerno težo. Seveda pa, začnite počasi in ne pretiravajte že takoj na začetku.

    3. Poskrbite, da bo vaš pes imel dostop do sveže vode.

    4. Izogibajte se ekstremnemu mrazu ali prekomerni vročini.

     3. Jejte veliko sadja in zelenjave

    Sadje in zelenjava sta pomemben del zdrave prehrane in sta idealni, če želite shujšati. Zakaj? Ne samo, da sta sadje in zelenjava polna vitaminov in mineralov, imata tudi malo maščob in kalorij, zato jih lahko pojeste veliko brez slabe vesti. Poleg tega pa njihova visoka vsebnost vlaknin spodbuja zdravo prebavo kar lahko tudi pripomore h izgubi odvečnih kilogramov.

    raznovrstna prehrana z veliko sadja in zelenjave

    Kadar je mogoče, se poskusite upreti in nadomestite predelano hrano, kot so piškoti, torte in čips, s sadjem ali zelenjavo.

    Konec koncev pa bi po vsej verjetnosti tudi vašemu zelenjave v prehrani, predvsem v kolikor mu je še ne dodajate.

    Poleg tega pa poizkusite v svojo prehrano vključiti čim več polnovrednih živil in domačih jedi z veliko zelenjave. Seznam sadja in zelenjave, ki jo lahko uživata oba, torej ti in tvoj kosmatinec, pa je naslednji:

      • Borovnice
      • Jabolka
      • Banane
      • Mango
      • Hruške
      • Breskve
      • Brokoli (za pse samo steblo 'grmičkov' - kuhano)
      • Zelena
      • Korenje
      • Kuhan krompir
      • ...

      4. Izogibajte se nezdravi prehrani

      Če ste v zadnjem času vi in pa tudi vaš pes prigriznili preveč priboljškov, je to morda eden od razlogov, zakaj se vama je nabral kakšen odvečni kilogram.

      Nasvet: Izognite se kupovanju svoje najljubše nezdrave hrane. Tako se vam ne bo treba boriti pred skušnjavo, saj teh dobrot ne bo v vaši hiši. Privoščite si le vsake toliko, v zmerni količini.

      sadje namesto nezdravih prigrizkov

      Ugotovite, katere zdrave prigrizke imate radi. Na primer maline, borovnice, oreščki ali mandljevo maslo - in si dovolite uživati!

      Hkrati ocenite, koliko prigrizkov preveč zaužije vaš pes. Če mora tudi vaš pes shujšati, razmislite o zmanjšanju nezdravih priboljškov za pse ali ostankov mize. Poiščite zdravo alternativo, kot so zgornji predlogi za sadje in zelenjavo.

      5. Pijte veliko vode

      Drug pomemben nasvet za hujšanje, na katerega ni mogoče pozabiti, je, da pijete veliko vode. Če vam to nikakor ne pride v navado si za začetek v telefonu nastavite opomnik, za pitje vode - in se potrudite popiti približno 2 litra vode na dan.

      pitje veliko vode pripomore pri izgubi odvečnih kilogramov

      Pitje vode čez dan skupaj s tvojim kosmatincem vama bo pomagalo, da bosta oba ostala hidrirana. Med drugim, pa vam bo voda dala tudi občutek sitosti - tako se boste lahko izognili prenajedanju ali hrepenenju po nezdravi hrani.

      Dodaj komentar

      Upoštevaj, da bo komentar objavljen po pregledu in odobritvi.